Aanbevolen bronnen

De afgelopen tijd heb ik veel informatie rond het onderwerp autisme vergaard. Op deze pagina plaats ik verwijzingen naar artikelen of andere bronnen die naar mijn idee zinnige informatie bevatten.

Om hem overzichtelijk te houden is de lijst in categorieën ingedeeld:

Kijk voor nieuwe links ook op het Twitter-account van Clix’ auti-info.

Organisaties

Personen uit het Autisme Spectrum (PAS Nederland) biedt informatie en activiteiten voor en door normaal- tot hoogbegaafde volwassen autisten.

De Stichting AutSider biedt onder meer artikelen, een boekendatabase en een forum voor personen met een vorm van autisme en degenen rond hen.

Autisme Ten Top (ATT) – Netwerk voor en rond Hoger Opgeleiden met een vorm van autisme (LinkedIn-groep, aanmelding vereist)

Asperger’s Syndrome Foundation UK

MEE biedt ondersteuning en advies aan mensen met een beperking, lichamelijk of mentaal, waaronder autisme.

Autistics.org is een Amerikaanse organisatie voor en door autisten.

Autisme Centraal is een Vlaamse organisatie voor autisten.

De Stichting AsocialeKaart is een belangenorganisatie voor normaal tot hoogbegaafde volwassenen met een vorm van autisme, opgericht door twee heren uit Enschede met Asperger. Deze stichting organiseert onder andere de bijeekomsten van Iets Drinken, een netwerkborrel voor mensen met autisme.

De Autisoos Utrecht IT & AUT organiseert iedere twee weken bijeenkomsten en activiteiten voor volwassenen met autisme en een normale intelligentie.

Auticomm. biedt onder andere trainingen voor of over jongeren met autisme en normale tot hoge intelligentie en is mede-organisator van de informatieavonden Autismecafé Enschede.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is een van de grootste autisme-organisaties in Nederland. Veel van hun informatie (maar niet alles) is gericht op ouders en kinderen.

Zeddnet is een contactsite voor mensen die zich niet zo thuis voelen op andere contactsites (voor wat voor reden dan ook, waaronder bijvoorbeeld autisme), of zoals ze zelf zeggen, een “ontmoetingsplaats voor niet-perfecte en verlegen mensen”.

Trefpunt voor AutistenContact Twente (TACT) was een gespreksgroep voor normaal tot hoogbegaafde volwassenen met autisme die maandelijks in Enschede bijeenkwam. Deze groep werd ook geleid door mensen met autisme. In oktober 2013 is deze groep gestopt.

Autisme algemeen/overig

Syndroom van Asperger op Wikipedia: Nederlands / Engels

Autism, what is it, Jared Blackburn, autistics.org

Checklist Asperger, toelichting op de DSM-IV diagnostische criteria door Karin van den Bosch (oud-voorzitter PAS Nederland)

Empathisch accuraat, blog Tistje op basis van een lezing van prof. H. Roeyers

Depression or Mental Health Problems (PDF), Asperger Syndrome Foundation UK

Spectrumnews.org

Autistic brains “organised differently” say scientists, Jane Hughes, BBC News Health correspondent. Hier in vertaling beschikbaar als Autistische hersenen “anders georganiseerd” volgens wetenschappers.

“Alle kale mannen zijn impotent”: waarom de term ‘stoornis’ geen goed idee is bij mensen met autisme. Gijs Horvers, Auticomm.

Autisme verandert niet, maar de wetenschap verandert wel!, artikel van schrijfster/columnist Arinka Linders.

Laat het stigma op afwijken en stoornissen varen. Emeritus hoogleraar Wetenschapstheorie Trudy Dehue noemt in dit artikel ADHD, maar het had net zo goed autisme kunnen zijn. Meer van haar werk vindt u in de sectie Boeken.

Boeken

Hulpgids Asperger-syndroom, Tony Attwood, ISBN 9789057122477

Autisme verteld: verhalen van anders zijn, Cis Schiltmans [red.], ISBN 9789064452697

Autisme en Asperger-syndroom: de stand van zaken, Simon Baron-Cohen, ISBN 9789057122835:
Recente publicatie over de verschillende wetenschappelijke theorieën die de uiteenlopende effecten van autisme proberen te verklaren. Vanwege de theoretische toon wellicht niet primair geschikt als zelfhulpboek, maar wel interessant voor mensen die hun basiskennis over autisme willen uitbreiden, aangezien het boek up-to-date en onderbouwd is.

Aspergirls: een wegwijzer voor meisjes en vrouwen met het syndroom van Asperger, Rudy Simone, ISBN 9789079729289.
Dit is een boek waarin Rudy Simone, schrijfster en begeleidster van mensen met Asperger (wat zij zelf ook heeft), op respectvolle en inzichtelijke wijze vele aspecten van het leven met Asperger belicht. In dit boek gaat zij specifiek in op het vaak onderbelichte geval van autisme bij vrouwen, maar dit boek is ook zeker nuttig voor Aspergermannen, partners en andere betrokkenen.

Werken met Asperger: Tips & tools voor mensen met Asperger, collega’s en werkgevers, Rudy Simone, ISBN 9789079729579.
Praktische adviezen en aandachtspunten ten aanzien van werkomgeving, werkinhoud en communicatie met werkgevers. Van de schrijfster van het hierboven vermelde boek Aspergirls.

Niet ongevoelig: vrouwen met autisme, Henny Struik, ISBN 9789043519045
Ervaringsdeskundige Henny Struik laat zien wat het betekent om autisme te hebben, aan de hand van eigen ervaringen en de verhalen van zestig andere vrouwen met autisme. Met velen hiervan kwam zij in contact via de autisme-internetfora AutSider en AutiVrouw (die elders op deze pagina vermeld staan). Er wordt speciale aandacht besteed aan de effecten van een late diagnose. Autisme wordt namelijk vaak moeilijker herkend bij vrouwen dan bij mannen.

Doen alsof je normaal bent, Liane Holliday Willey (autobiografie), ISBN 9789057121722

Uitgeverij Nieuwezijds biedt een behoorlijk aantal boeken over autisme, waaronder veel van de bovenstaande titels.

Het gaat goed als ik niet teveel nadenk: Over de late ontdekking van Asperger, Titia van Hooijdonk (autobiografie), ISBN 9789490075781. Sommige van de items uit haar boek zijn te vinden op haar weblog Storm uit mijn hoofd.

Life and Love: Positive Strategies for Autistic Adults, Zosia Zaks, ISBN 9781931282932
Dit is een boek dat geschreven is een Amerikaanse vrouw met Asperger. Het bevat adviezen voor mensen met autisme over de organisatie van het dagelijks leven en het aangaan van contacten. Over dit boek heb ik een recensie geschreven.

De volgende boeken gaan niet specifiek over autisme maar vond ik wel bruikbaar:

Single en verlegen: coach jezelf naar een liefdesrelatie, Bonnie Jacobson, ISBN 9789027488961
Dit boek leert je praktische cognitieve technieken aan om zelfvertrouwen en initiatief te vergroten bij het zoeken naar een partner. Door de vragen naar zelfevaluatie is dit boek voornamelijk geschikt voor degenen die enige mate van ervaring met dating hebben en dit graag willen uitbreiden. De emotionele kant van de zaak wordt in dit boek beter belicht dan in het hierboven vermelde boek Life and Love.

Deze boeken bevatten informatie over omgaan met zaken zoals angst, depressie of een negatief zelfbeeld, die relatief veel voorkomen bij mensen met autisme:

Cognitieve Gedragstherapie voor Dummies, Rob Willson en Rhena Branch, ISBN 9789043013000

Depressievrij, Robert L. Leahy, ISBN 9789057123269. Eveneens gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.

Denk Je Sterk + Denk Je Zeker, Fred Sterk en Sjoerd Swaen, ISBN 9789021541044

Ruimte Voor Jezelf ( + Emotioneel in Balans), Fred Sterk en Sjoerd Swaen, ISBN 9789021539997

Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen, Barrie S. Jaeger, ISBN 9789055946204

De depressie-epidemie, Trudy Dehue, ISBN 9789045704302.
Dit boek werpt een kritische en onderbouwde blik op de historie van de veranderlijke maatschappelijke kijk op het verschijnsel depressie, inclusief overwegingen die uit de biologische en farmaceutische wereld komen. De aanleiding van het boek wordt gevormd door de vraag waarom in een als welvarend te boek staand land zoals Nederland dan toch zo vaak de diagnose depressie gesteld wordt, maar de implicaties van de in dit boek behandelde onderwerpen voor ons denken over (medische) wetenschap, waarheid en maatschappij reiken veel verder dan de titel doet vermoeden.

Ervaringsverhaal over depressie:
Pil, Mike Boddé, ISBN 9789038893136

Bedrijfstrainer en columnist Ben Tiggelaar schrijft niet over autisme of andere labels, wel over het beïnvloeden van jezelf om effectiever te worden in het bereiken van gewenste zaken op werk- en privégebied. Naar mijn idee concreter en beter onderbouwd dan veel titels in dit genre.
Dromen, Durven, Doen: het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf, Ben Tiggelaar, ISBN 9789049105273

Er is inmiddels een lezenswaardig vervolg op dit boek:
Dit wordt jouw jaar!: 12 krachtige lessen in persoonlijke verandering, Ben Tiggelaar, ISBN 9789079445509.
Hoewel de titel doet denken aan boeken die veel beloven maar weinig leveren, biedt Tiggelaar daadwerkelijk inzicht in hoe gedrag tot stand komt en hoe je dit kunt beïnvloeden.

Hoog Sensitieve Personen en Psychotherapie, Elaine N. Aron, ISBN 9789029573849
Dit boek gaat over de eigenschappen van hoog sensitieve personen en wat dit betekent voor de benadering van verscheidene onderwerpen die in een psychotherapietraject ter sprake kunnen komen. Persoonlijk herken ik zeer veel in dit boek. Het verbaast me dan ook dat de auteur en ik het op een cruciaal punt oneens zijn; zij veronderstelt namelijk dat er geen overlap tussen HSP en autisme mogelijk zou zijn. Ik heb de indruk dat dit komt doordat zij een eenzijdige en achterhaalde kijk op de diversiteit en complexiteit van het autismespectrum lijkt te hebben. Geen goede bron voor informatie over autisme zelf dus, maar de informatie over HSP vond ik wel herkenbaar en bruikbaar.

Positieve aspecten

Positieve aspecten van het Syndroom van Asperger is mijn vertaling van het artikel Positive Traits of Asperger’s Syndrome van Jennifer Copley

Het volgende artikel gaat over wat er zou kunnen gebeuren indien het Syndroom van Asperger gedefinieerd zou worden aan de hand van de sterke kanten van deze personen:
The Discovery of “Aspie”, Criteria by Attwood and Gray, Tony Attwood en Carol Gray.
Mijn vertaling van dit artikel staat op deze site onder de titel De ontdekking van “Aspie”.

Positief psychologische beschrijving van het Syndroom van Asperger

Vrouwen en meisjes met autisme

Het patroon van vaardigheden en ontwikkeling van meisjes met het Syndroom van Asperger van Tony Attwood. In dit artikel uit dr. Attwood zijn vermoedens over de reden waarom er minder meisjes een ASS-diagnose krijgen dan theoretisch verwacht zou worden. (Dit artikel is mijn vertaling van The Pattern of Abilities and Development of Girls with Asperger’s Syndrome)

Girls with Asperger’s Syndrome: Gender Differences in Behavior and Social Interaction door Jennifer Copley

Zie ook de boeken Aspergirls en Niet ongevoelig in de sectie Boeken.

AutiVrouw is een internetforum dat speciaal bedoeld is als ontmoetingsplaats voor vrouwen met autisme.

The costs of camouflaging autism, over redenen en gevolgen van late diagnose van autisme bij vrouwen.

Video

Autisme Centraal heeft de DVD Autimatisch gepubliceerd, waarin enkele Vlaamse autisten vertellen over hun ervaringen.

BNN zond in februari 2010 in het programma Je zal het maar hebben een documentaire uit over Femke, een 19-jarig meisje met MCDD, een stoornis met autistische elementen.
In februari 2011 volgde een aflevering met Roxanne, die het Syndroom van Asperger heeft.

De documentaire InsideAut bevat uitleg en ervaringsverhalen door normaal tot hoogbegaafde volwassen autisten, en is gemaakt door iemand die zelf ook autistisch is. Bekijk de trailer.

Wessel Broekhuis is een 17-jarige jongen met Asperger en hij schreef hierover het boek Alleen met mijn wereld: Hoe ik leerde leven met autisme. Hij is over dit boek geïnterviewd in een aflevering van De Wereld Draait Door. PAS-lid Johanna en ik hielden een interview met hem.

De film Mozart and the Whale is een verhaal over de relatie die ontstaat tussen een jongvolwassen man met Asperger die een contactgroepje voor mensen met autisme leidt en een meisje dat zich bij zijn groep aansluit, waarbij zij een aantal problemen en botsingen ondervinden.
Sommige scènes met mensen met autisme (vooral die in de groep) zijn wat uitvergroot neergezet (kennelijk om het verhaal te verduidelijken), maar verder is het naar mijn mening een mooi verhaal over moeilijkheden en mogelijkheden die mensen met autisme kunnen ondervinden op het gebied van relaties en in andere levensgebieden.

In hetzelfde genre is de film Adam ook het kijken waard.

De film Temple Grandin vertelt het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw met autisme die via een moeizame school- en studieperiode uitgroeit tot een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van technologie voor de veehouderij. Zij is tevens bekend als autismedeskundige.

Werk

Het volgende artikel bespreekt wat voor uitwerking autisme kan hebben op volwassenen en daaruit volgende aandachtspunten voor reïntegratietrajecten:
Autismespectrumstoornissen: een leven lang anders, Karin Berman, TNA

PAS heeft meerdere artikelen over het thema werk online staan.

Beeldvormingscampagne Autisme Ten Top, Investeren in het talent van mensen met (een vorm van) autisme loont!

Kansen op de arbeidsmarkt, Karin van den Bosch, PAS

Career Ideas (PDF), Asperger’s Syndrome Foundation UK

De Sollicitatiebijsluiter, opgesteld door CNV Jongeren in samenwerking met het UWV, geeft een potentiële werkgever informatie over de betekenis en voordelen van het aannemen van een werknemer met een Wajong-uitkering, alsmede aandachtspunten voor de specifieke handicap. Hiervoor zijn verschillende versies beschikbaar, onder andere voor autisme en het Syndroom van Asperger.

Artikel Het Nieuwsblad (België): Autisten zijn hip op de arbeidsmarkt:
Deens bedrijf groeit dankzij autisten uit tot internationale topper in IT-sector

NOS: Bedrijven zoeken ‘m/v met autisme’

De volgende artikelen gaan niet specifiek over autisme, maar vond ik in dit verband wel relevant en herkenbaar vanuit mijn eigen situatie. Mogelijk herkennen meer goed opgeleide werknemers met of zonder autisme zich hierin.

5 Kwalijke vooroordelen over IT-ers, Jeff Elo, ComputerWorld.nl

Werknemers hebben behoefte aan erkenning, Monsterboard.nl

Help, ik ben onderspannen, Mariken Smit, VK Banen (artikel is verhuisd naar volkskrant.nl)

Zie ook het boek Werken met Asperger In de sectie Boeken.

Onderwijs

PAS heeft meerdere artikelen over het thema onderwijs online staan.

Education and Training, Asperger’s Syndrome Foundation UK

Persoonlijke sites van anderen

Tistje: leven binnen het spectrum in 2010

Je hoeft niet hoogopgeleid te zijn om een helder verhaal over autisme te kunnen houden. Zij heeft er meer kijk op dan sommige therapeuten:
Blog Sandra Reijers

Aspergermeisje’s blog: de ervaringen van een universitair studente met Asperger. Deze site is inmiddels opgevolgd door een nieuwe site van haar: A-typist.

Kiwiblog: genaamd ‘Levenslessen, ontdekkingen, avonturen en hersenspinsels van een studentje’, tevens een persoon met autisme.

Henny Struik: met aandacht voor autisme bij vrouwen en diagnose op latere leeftijd. Schrijfster van het boek Niet ongevoelig.

AutCloud.net: The Diary of an Asperger

AspergerADD: De ervaringen van iemand met Asperger & ADD

BlogJoch.nl: Deze jongen uit Friesland is systeembeheerder, heeft autisme en schrijft over zijn ervaringen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s