Is autisme of adhd een talent?

Dit artikel is geschreven door Peter de Waard, columnist voor de Volkskrant. Het is eerder verschenen in de Volkskrant van 29 mei 2013. Gereproduceerd met toestemming.

Op de radio is een reclamespot te horen waarbij BN’ers als Hans Dulfer en Henk Schiffmacher prat gaan op hun sterk ontwikkelde rechterhersenhelft. Hierin zou de factor creativiteit zitten opgesloten. In de andere hersenhelft het analytisch denken: het goed omgaan met feiten en cijfers.

Eigenlijk zijn dyslexie, adhd en autisme daarom geen handicaps, maar aangeboren talenten die optimaal op de arbeidsmarkt kunnen worden ingezet. Autisten hebben, zo wordt wel beweerd, juist een sterker ontwikkelde linkerhersenhelft.

Vorige week liet de Duitse softwarereus SAP weten honderden autisten in dienst te nemen als softwaretesters en programmeurs, omdat er mensen nodig zijn ‘die anders denken’. Philips blijkt ook al te zoeken naar autistische software-ingenieurs, omdat ze beter ‘verbanden kunnen leggen, details onthouden en gestructureerd kunnen denken’. Behalve dat ze goed oog hebben voor details, zijn ze accuraat en geduldig en vinden ze het niet erg om steeds hetzelfde werk te doen. Kortom, autisten zijn eigenlijk niet alleen ideale software-ingenieurs, maar zouden mogelijk ook ideale bankiers, treasurers van woningbouwverenigingen en bewakers van schoolgeld zijn. Alleen blijken banken, woningbouwverenigingen en schoolfondsen het vermogensbeheer liever over te laten aan snelle jongens die verbaal sterk zijn en daardoor handig allerlei financiële producten aan de man weten te brengen, ook als ze er niets van snappen. Indien het risicobeheer bij banken was uitbesteed aan autisten, zou misschien een financiële crisis zijn voorkomen.

Een rugzakje wordt misschien de beste sollicitatiebrief

Mensen met een minder ontwikkelde linkerhelft van de hersenen zijn vaak dyslectisch of lijden aan adhd. Zij zijn in deze tijd eveneens ideaal voor werkgevers. Mensen met dyslexie zijn sterk in beelddenken (creatieve oplossingen verzinnen), hebben een groter associatief vermogen (sneller verbanden leggen) en denken visionair, zo zeggen psychologen.

Deze eigenschappen komen vooral tot hun recht in functies als manager, maar ook als arts. Dyslectische medewerkers vormen vaak een ideaal team met autistische collega’s. De dyslectische medewerker ziet snel oplossingen en overziet het geheel, maar ziet details over het hoofd. De autistische medewerker houdt die in het oog en kan daardoor van stap voor stap een betoog opbouwen. De combinatie kan met een beetje goede wil een schoolvoorbeeld van yin-yangmanagement worden genoemd.

Adhd’ers zijn creatief en bij uitstek geschikt als ontwerper, reclamemaker of kunstenaar. Soms zou je bijna denken dat zowel mensen met als mensen zonder ‘gebrek’ recht moeten hebben op een rugzakje, het financiële extraatje dat schoolkinderen met een beperking door het onderwijs moet helpen. De tijd dat degenen met de grootste monden het meest verdienden lijkt voorbij. In deze fase van de economie is het zaak ook de ideale werksituatie te creëren voor autisten en adhd’ers.

© 2013 de Volkskrant. E-mail auteur:
pdewaard-volkskrant-email

Advertenties

One Response to Is autisme of adhd een talent?

  1. it’s a gift and a curse.
    Althans dat is mijn mening.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s