Van binnenuit leven

Van jongs af aan krijgen mensen de boodschap dat ze zich aan de eisen van de buitenwereld moeten aanpassen. Voor een deel is dat nuttig en praktisch. Maar wat als je niet hetzelfde bent, doet en denkt als je omgeving? Bijvoorbeeld als je van nature stiller bent en houdt van rust. Je kunt dan al snel aanleren dat er iets mis met je is.

Sommige mensen halen hun energie uit de buitenwereld en anderen halen het uit hun binnenwereld. Het een is niet beter of slechter dan het ander. Er is helemaal niets ‘fout’ aan meer naar binnen gerichte mensen. Integendeel, maar je moet wel achter jezelf durven staan. Waarom zou je niet de overvloed, kennis en inzichten van een rijke binnenwereld mogen ervaren? Leer te leven waar je je het meest thuis voelt.

Niets is vermoeiender en pijnlijker dan het leven van een ander te leven. Het gevoel te hebben er niet bij te horen. Wat zou er gebeuren als je stopte met je overdreven aan te passen en steeds meer jezelf zou mogen zijn? Als jouw kracht echt van binnenuit komt, waarom zou je je daar dan niet op richten? Haal je plezier, kennis, inzicht en energie daar waar je je het meest welkom en thuis voelt.

Onze cultuur schreeuwt dat we sociaal moeten zijn, moeten meedoen, of in ieder geval net moeten doen alsof we erbij horen. Stillere, meer verlegen mensen krijgen allerlei negatieve etiketten opgeplakt. Bovendien overheerst de misvatting dat maar een klein percentage mensen van nature meer naar binnen gericht is. Ongeveer de helft van de mensen is meer naar binnen gericht en de andere helft meer naar buiten gericht. Een natuurlijk evenwicht.

Het gaat pas mis als ‘binnenmensen’ zich laten aanpraten door ‘buitenmensen’ dat ze meer mee moeten doen. Tegen zichzelf moeten ingaan. Met allerlei kunstmatige hulpmiddelen, drank, drugs, medicatie of simpelweg door zichzelf te overschreeuwen, probeert een grote groep binnenmensen de ‘rol te spelen’ van een buitenmens. Maar het blijft een toneelstuk, vaak met negatieve gevolgen, veel lichamelijke en geestelijke klachten.

Sommigen vervelen zich thuis en als ze alleen zitten, en anderen juist bij drukte en in gezelschap.

Een goed gesprek met één ander, ideeën eerst volledig uitdenken in plaats van ze direct uit te proberen, schrijven, lezen, muziek luisteren et cetera: voor binnenmensen een waar speelparadijs; voor buitenmensen saai en frustrerend. Waarom zou je niet eerst de tijd mogen nemen om rustig uit te zoeken en intern te beleven wat je later eventueel met de buitenwereld wilt delen?

Pas je aan, juist door jezelf te blijven. Blijf trouw aan je innerlijke principes. Veilig en stabiel van binnenuit. Thuisblijven, indrukken verwerken, wegduiken in boeken of internet, opgaan in alle creatieve uitingen van anderen, voelen en ervaren: voor een binnenmens een feest. Hij of zij voelt zich meer en dieper verbonden met de uitingsvormen en beschrijvingen van de belevingswereld van anderen. Een geestelijk contact zonder iemand te hoeven ontmoeten.

Gedwongen oppervlakkige sociale contacten kosten veel energie. Het delen van diepere ervaringen in een rustige vorm en omgeving geeft naar binnen gerichte mensen de meeste energie.

 • Sommige mensen halen hun energie uit de buitenwereld en anderen halen het uit hun binnenwereld. Het een is niet beter of slechter dan het ander.

Het bovenstaande artikel is geschreven door Fred Sterk en Sjoerd Swaen. Zij zijn psychotherapeut en auteur van een reeks zelfhulpboeken. Meer informatie over deze reeks is te vinden op www.sterk-swaen.nl. Een aantal van deze boeken staan ook op deze site vermeld in de sectie Boeken. Dit artikel is afkomstig uit het boek Een droomleven. Gereproduceerd met toestemming van de auteurs.

Advertenties

4 Responses to Van binnenuit leven

 1. Mar Wanrooij says:

  Dag dan, hier ben ik weer. Met het artikel van juni 2011 ben ik het maar ten dele eens. De context mankeert namelijk naar mijn idee. De meeste Aspergers zullen naar enkele contacten dienen te streven willen ze niet helemaal vereenzamen. Een gezond gegeven lijkt me enkele contacten te onderhouden en daarnaast jezelf terug te trekken. Ook al om de input te releveren, zoals terecht verwoord is. Wij vormen zo vaak een verkeerde mening naar aanleiding van veronderstellingen, helaas. Enkele vertrouwde contacten helpen enorm om deze eigen gedachtengang in het spoor te houden.

  • Clix says:

   Met het publiceren van dit artikel is het ook nooit mijn bedoeling geweest om te beweren (en volgens mij van de oorspronkelijke auteurs ook niet) dat Aspergers, ‘binnenmensen’ en soortgelijken zich dan maar uit alle contacten terug moeten trekken. Wel wil ik de veronderstelling bestrijden die in onze cultuur (of sommige subculturen) lijkt te bestaan dat er iets mis mee is om eens wat selectief te zijn in die contacten. Er zijn mensen die dat wat ze bedenken of horen gelijk willen delen en bespreken en graag veel en vaak (soms oppervlakkige) contacten aangaan, en er zijn ook mensen die graag eerst zelf wat langer over hun ideeën nadenken, dit liever met een selectere groep delen, of een groter gedeelte van hun tijd met minder of geen mensen door willen brengen. Ik wil stellen dat je je niet naar het altijd-interactieve uiteinde van deze schaal hoeft te laten duwen, als een meer gebalanceerde aanpak meer bij je lijkt te passen, en ik veronderstel dat je op de lange termijn beter af bent als je voor die keuze staat. Volgens mij komt dat ook duidelijk uit het artikel naar voren. Ik propageer geen volledige terugtrekking, volgens mij staat dat er ook niet.

 2. Mar Wanrooij says:

  Op mij was het artikel overgekomen conform mijn reactie.
  Vooral de laatste zin van deze toevoeging stelt me echter helemaal gerust.

 3. aspergeradd says:

  Dit artikel is wederom weer enorm herkenbaar! Waar ik vroeger mezelf probeerde te voegen naar anderen, besefte ik pas op latere leeftijd dat het meer effect had om mezelf niet aan te passen aan anderen, maar een persoon an sich te zijn. Dit gaat ietsje verder dan in het artikel hierboven word beschreven. En in plaats van dat het mij energie kost om mij aan te passen, krijg ik energie in de vorm van waardering van anderen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s