Autistische hersenen “anders georganiseerd” volgens wetenschappers

door Jane Hughes, correspondent Gezondheid, BBC News

Mensen met autisme gebruiken hun hersenen anders dan andere mensen, hetgeen zou kunnen verklaren waarom sommigen buitengewone vaardigheden hebben in het zich tot in detail herinneren en tekenen van objecten. Dit blijkt uit recent onderzoek.

Wetenschappers van de Universiteit van Montreal zeggen dat bij mensen met autisme de hersen­delen die visuele informatie verwerken zeer goed ontwikkeld zijn. Andere hersendelen zijn minder actief.

Volgens de Britse organisatie National Autistic Society dragen deze onderzoeksresultaten in belangrijke mate bij aan het begrijpen van deze conditie.

In het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Brain Mapping, werd 15 jaar aan gegevens samengebracht over hoe het autistische brein werkt.

Beter in visuele taken

Het onderzoek duidt erop dat de hersenen van mensen met autisme anders georganiseerd zijn dan die van andere mensen; het gebied aan de achterkant van de hersenen, dat visuele informatie verwerkt, is beter ontwikkeld.

Dat laat minder hersencapaciteit over voor gebieden die zich bezighouden met het maken van beslissingen en plannen. Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen met autisme beter zijn dan anderen in het uitvoeren van bepaalde visuele taken.

Sommigen kunnen bijvoorbeeld zeer nauwkeurige en gedetailleerde afbeeldingen uit het hoofd tekenen. Zij vinden het echter soms moeilijk om zaken zoals gezichtsuitdrukkingen te interpreteren.

De conditie verschilt in ernst, van mensen die goed functioneren tot zij die volledig niet in staat zijn om aan de maatschappij deel te nemen.

Volgens de wetenschappers kunnen hun resultaten bijdragen aan nieuwe methoden om mensen te helpen met de conditie om te gaan.

“Dit zou ons bijvoorbeeld kunnen helpen aan een manier om mensen te leren lezen op een veel natuurlijker manier dan de gebruikelijke hulpmethoden voor mensen met autisme,” aldus dr. Laurent Mottron van de Universiteit van Montreal.

“Mensen zijn van nature geneigd om te denken dat autisme een soort ongeorganiseerdheid is. Wat we hier echter zien is dat het een reorganisatie van de hersenen is,” volgens Mottron.

Autisme begrijpen

Autisme-experts wijzen op het belang van de onderzoeksresultaten.

“Dit onderzoek maakt het duidelijk dat autisme niet alleen gezien dient te worden als een conditie waarbij gedragsproblemen een rol spelen, maar ook met specifieke vaardigheden geassocieerd moet worden,” aldus dr. Christine Ecker van het Instituut voor Psychiatrie van Kings College, Londen.

“Het biedt ons een uniek inzicht in de manier waarop mensen met autisme hun omgeving waarnemen en helpt ons sommige delen van hun gedrag te begrijpen.”

Volgens haar draagt het bij aan het begrip van autisme: “Weten wat de sterke kanten en moeilijkheden zijn van personen met autisme kan van nut zijn bij het beter begrijpen van hun behoeften en hoe we hen kunnen helpen het beste uit zichzelf te halen.”

Carol Povey van de National Autistic Society zei: “Dit onderzoek is interessant omdat het begint duidelijk te maken waarom mensen met autisme vaak een sterk enkel kanaal vertonen voor focus en aandacht.”

“Sommige volwassenen met autisme ontwikkelen hun eigen manieren om met deze ervaring om te gaan, sommigen zoeken kalme en rustige plaatsen op, en weer anderen komen er achter dat creatieve uitingsvormen, zoals kunst, hen zowel kunnen helpen om de informatie te verwerken alsmede anderen inzicht te kunnen geven in hoe zij de wereld zien.”

“Hoe meer inzicht we hebben in de gevolgen van autisme voor zintuiglijke verwerking, hoe meer mensen met autisme, hun familie en hulpverleners strategieën kunnen ontwikkelen om het dagelijks leven makkelijker te maken.”

Dit artikel is mijn vertaling van het BBC News-artikel Autistic brains “organised
differently” say scientists
. Copyright © 2011 BBC. Gereproduceerd met toestemming van de auteur.

The copyright of this article is owned by BBC News. This version is a translation, used with permission.

Advertenties

One Response to Autistische hersenen “anders georganiseerd” volgens wetenschappers

  1. Mar Wanrooij says:

    Weer een belangrijk stukje ingevuld. Nu onze inbreng nog en er komt een juiste educatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s